Čokoladni cupcakes s slano karamelo in mandlji

Čokoladni ganache, slana karamela in mandlji? Sliši se božansko. In tudi je! Dea iz www.prettysweetblog.com je ustvarjala z bio čokolado Chocolates from Heaven in Easis mandlji oblitimi s čokolado in pripravila pregrešno dobre mini cupecake. Pokukajte na njen blog!

SESTAVINE


Ganache mousse iz mlečne čokolade in karamele
300g mlečne čokolade z mandlji, karamelo in morsko soljo Chocolates from Heaven
200 g smetane za stepanje
1 žlica masla

Slana karamela
200 g sladkorja
180 g smetane za stepanje
1 žlica masla
1/2 žličke soli
1/2 žliče vanilije

Čokoladni cupecakes
100 g masla
100 g sladkorja
1 jajce
80 g kisle smetane
1 žlička vanilije
1/4 žličke soli
80 g moke
20 g kakava v prahu
1/3 pecilnega praška
1/8 sode bikarbone

Okras
2 pesti prest
Easis mandlji obliti s čokolado s stevijo
Mlečna ali temna čokolada

Priprava

1.Ganache mousse iz mlečne čokolade in karamele
Smetano zavremo in prelijemo čez nalomljeno čokolado. Pustimo dobro minuto in mešamo, dokler ne dobimo svilnat ganache.
Vmešamo maslo, pustimo da se ohladi na sobno temperaturo, pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik.

2. Slana karamela
Polovico smetane segrevamo na srednjem ognju in pustimo, da karamelizira, brez mešanja. Ko se prične obarvati rjavo, vmešamo polovico sladkorja. Ko je slednja že dodobra karamelizirana, dodamo še drugo polovico sladkorja in pustimo, da se popolnoma raztopi. Po potrebi premešamo. Odstavimo z ognja in med mešanjem dodamo drugo polovico smetane. Mešamo, dokler se vse ne poveže v homogeno maso. Vmešamo maslo, vanilijo in sol. Prelijemo v visoko posodo in zmešamo z paličnim mešalnikom (skušamo ne vmešati zrak). Pustimo da se ohladi.

3. Čokoladni cupecakes
Pečico ogrejemo na 180°C. Pekač za muffine obložimo s papirčki za muffine. Na srednji hitrosti stepemo maslo in sladkor približno 4 min. Dodamo jajce in stepamo še minuto.
Zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sodo ter sol. Polovico mešanice dodamo v maslo. Primešamo kislo smetano, potem pa na hitro vmešamo še drugo polovico moke.
Napolnimo modelčke in pečemo 17-20 min. Z zobotrebcem ali nožem preverimo ali so pečeni. Ohladimo in sestavimo.

Grobo nasekljamo preste in Easis mandlje oblite s čokolado.
Na stran damo 1/4 karamele za okrasitev.
Ohlajen ganache stepamo 2-3 min na srednji hitrosti. Biti mora primeren za okraševanje z vrečko, vendar pazimo, da ga ne stepemo preveč.

Cupecakom naredimo v sredini luknjo in jo napolnimo s slano karamelo. Cupecake okrasimo s stepenim ganachem. Posujemo z nasekljanimi prestami in mandlji. Segrejemo preostanek karamele in prelijemo po vrhu.