Jesen je čas, ko nas narava razveseli z okusnimi in zdravimi sadeži. Domača jabolka, cimet in marcipan so odlična kombinacija za pripravo jesenske sladice. Jabolčna pita z marcipanom brez sladkorja je prava izbira za pripravo zdrave sladice in sladkanje brez slabe vesti.
SESTAVINE
-1 zavitek Easis marcipana
-200g mletih mandljev
-140g Easis sladila za peko
-1 celo jajce in 1 beljak
PRIPRAVA - jabolčna pita z marcipanom brez sladkorja
- V posodi zmešaj mlete mandlje in Easis sladilo za peko.
- V drugi posodi zmešaj jajca in Easis marcipan.
- Mokro mešanico dodaj suhi in vse skupaj dobro pregneti. Daj v hladilnik in pusti stati 15 min.
- Pekač za pito obloži s papirjem za peko. Nadevaj maso in jo z rahlo naoljenimi prsti razporedi po pekaču.
- Nadevaj s sadjem in peci na 180 stopinj 45 min.
ZAKAJ SO JABOLKA TAKO ZDRAVA?
Jabolko je sadje, ki je v Evropi znano že več tisoč let. Najprimernejše podnebje za rast jabolk je toplo z enakomerno količino padavin skozi vse leto. V Sloveniji je podnebje idealno za rast jablan. Poznanih je veliko različnih sort, ki se razlikujejo po obliki, barvi, velikosti in sestavi. Najpogostejše sorte jabolk pri nas so: zlati delišes, Elstar, Jonagold, Gala, Carjevič in drugi.
Jabolka vsebujejo ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine, minerale, antioksidante in polifenole.
RAZLOGI ZAKAJ BI MORALI JESTI JABOLKA
- IMAJO NIZKO KALORIČNO VREDNOST. Zaradi tega, ker imajo jabolka malo kalorij, so odlična prehrana za vse, ki si želite živeti zdravo in pazite na vnos kalorij.
- ŠČITIJO PRED RAKOM. Jabolčni olupki vsebujejo triterpenoide, ki preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka (črevesja, jeter in prsi).
- ZNIŽUJEJO SLAB HOLESTEROL. Ker vsebujejo vlaknine in antioksidante, ščitijo ožilje, srce in posledično znižujejo nivo slabega holesterola.
- ZA ZDRAVE DLESNI IN ZOBE. Pri žvečenju jabolk se izloča večja količina sline, ki prispeva k zmanjšanju količine bakterij. Posledično so zobje bolj zdravi in manj obarvani. Z količino zavžitih jabolk ne smemo pretiravati, saj kislina, ki je prisotna v jabolkih negativno vpliva na sklenino (po zavžitju spijte kozarec vode).
Pripravite jesensko pito in uživajte v sladkanju BREZ SLADKORJA in BREZ SLABE VESTI!