Jabolčna pita z marcipanom brez sladkorja

Jesen je čas, ko nas narava razveseli z okusnimi in zdravimi sadeži. Domača jabolka, cimet in marcipan so odlična kombinacija za pripravo jesenske sladice. Jabolčna pita z marcipanom brez sladkorja je prava izbira za pripravo zdrave sladice in sladkanje brez slabe vesti.

SESTAVINE

-1 zavitek Easis marcipana
-200g mletih mandljev
-140g Easis sladila za peko
-1 celo jajce in 1 beljak

PRIPRAVA - jabolčna pita z marcipanom brez sladkorja

  1. V posodi zmešaj mlete mandlje in Easis sladilo za peko.
  2. V drugi posodi zmešaj jajca in Easis marcipan.
  3. Mokro mešanico dodaj suhi in vse skupaj dobro pregneti. Daj v hladilnik in pusti stati 15 min.
  4. Pekač za pito obloži s papirjem za peko. Nadevaj maso in jo z rahlo naoljenimi prsti razporedi po pekaču.
  5. Nadevaj s sadjem in peci na 180 stopinj 45 min.

ZAKAJ SO JABOLKA TAKO ZDRAVA?

Jabolko je sadje, ki je v Evropi znano že več tisoč let. Najprimernejše podnebje za rast jabolk je toplo z enakomerno količino padavin skozi vse leto. V Sloveniji je podnebje idealno za rast jablan. Poznanih je veliko različnih sort, ki se razlikujejo po obliki, barvi, velikosti in sestavi. Najpogostejše sorte jabolk pri nas so: zlati delišes, Elstar, Jonagold, Gala, Carjevič in drugi.

Jabolka vsebujejo ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine, minerale, antioksidante in polifenole.

RAZLOGI ZAKAJ BI MORALI JESTI JABOLKA

  1. IMAJO NIZKO KALORIČNO VREDNOST. Zaradi tega, ker imajo jabolka malo kalorij, so odlična prehrana za vse, ki si želite živeti zdravo in pazite na vnos kalorij.
  2. ŠČITIJO PRED RAKOM. Jabolčni olupki vsebujejo triterpenoide, ki preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka (črevesja, jeter in prsi).
  3. ZNIŽUJEJO SLAB HOLESTEROL. Ker vsebujejo vlaknine in antioksidante, ščitijo ožilje, srce in posledično znižujejo nivo slabega holesterola.
  4. ZA ZDRAVE DLESNI IN ZOBE. Pri žvečenju jabolk se izloča večja količina sline, ki prispeva k zmanjšanju količine bakterij. Posledično so zobje bolj zdravi in manj obarvani. Z količino zavžitih jabolk ne smemo pretiravati, saj kislina, ki je prisotna v jabolkih negativno vpliva na sklenino (po zavžitju spijte kozarec vode).

Pripravite jesensko pito in uživajte v sladkanju BREZ SLADKORJA in BREZ SLABE VESTI!