Čokoladni ekler brez sladkorja

Eclair je klasična francoska slaščica. Pripravljena je iz paljenega testa, nadeva in glazure. Za dobro paljeno testo je pomembno natančno slediti navodilom, zato smo za vas pripravili recept za bolj zdrav čokoladni ekler brez sladkorja, ki bo zagotovo uspel.

SESTAVINE za čokoladni ekler brez sladkorja:

150ml vode
85g masla
1 žlica Easis sladila za peko - nadomestek sladkorja in maščobe
ščepec soli
90g mehke pšenične moke TIP 00 za pecivo
2 žlici Easis kakava brez dodanega sladkorja v prahu
3 jajca
3dl sladke smetane
3 žlice Easis sladila eritritol v prahu
Balance temna čokolada 72% z zrni kakava ali temna čokolada s pistacijo stevija

PRIPRAVA TESTA - čokoladni ekler brez sladkorja:

  1. V posodo/kozico vlijemo vodo in jo zavremo, dodamo maslo, Easis sladilo za peko in sol.
  2. Odstavimo, vse dobro premešamo in primešamo mehko pšenično moko TIP 00 za pecivo in 1 žlico Easis kakava brez dodanega sladkorja v prahu.
  3. Kozico damo nazaj na štedilnik, kuhamo 1-2 minuti in konstantno mešamo.
  4. Testo damo v drugo posodo in ga pustimo počivati 5 minut. Po tem ga stepemo z mešalnikom in vmes, postopoma dodajamo jajca.
  5. Ko testo postane gladko, z njim napolnimo dresirno vrečko za brizganje, pekač predhodno obložimo s peki papirjem in nanj nabrizgamo debele paličice.
  6. Pečico predhodno segrejemo na 220 stopinj, damo peči eklerje za 5 min in nato znižamo temperaturo na 180 stopinj ter pečemo še 30 minut. Pečico ugasnemo in pustimo pekač notri še 10 min.

PRIPRAVA KREME:

  1. Medtem ko se v pečici peče testo, pripravimo čokoladno kremo.
  2. Najprej z mešalnikom stepemo sladko smetano, Easis eritritol v prahu in 1 žlico Easis kakava brez dodanega sladkorja. S smetano napolnimo dresirno vrečko.

PRIPRAVA ČOKOLADNEGA PRELIVA:

  1. Balance temno čokolado 72% z zrni kakava najprej stopimo nad vrelo vodo in ji nato dodamo 3 žlice sladke smetane.
  2. Ko se testo speče, ga ohladimo in prerežemo. Spodnji del premažemo s čokoladno kremo, po zgornjem delu pa posujemo stopljeno čokolado.
  3. Po želji lahko prelijemo tudi kakšno drugo temno čokolado z oreški ali pa oreške naknadno posujemo čez.

Prijetno sladkanje, brez sladkorja!