Čokoladni moelleux brez sladkorja

Moelleux au chocolat - klasična francoska čokoladna sladica z mehko in tekočo čokoladno sredico je eden izmed mojih najljubših desertov. Pred leti, ko sem živela v Franciji, sem si ga rada privoščila v svoji lokalni pekarnici Maison Landemaine na Rue des Martyrs. In ko sem letos odkrila recet za njihov čokoladni lava cake, sem bila še toliko bolj odločna, da ga poustvarim v bolj zdravi različici brez sladkorja. 

Vsi vemo, da so sladkor, čokolada in maslo osnova slaščičarstva. Zato sem vesela, da lahko z našimi sestavinami pripravim zdrave sladice, brez da bi se morala čemur koli odreči. Čokoladni moelleux brez sladkorja je pripravljen z Easis sladilom za peko, ki nadomesti 50% maščob in 100% sladkorja.

Sestavljen je iz baze - bogatega čokoladnega biskvita in hrustljavega crumbla iz oreškov.

SESTAVINE za čokoladni crumble:
40g masla
50g moke
1 žlička kakava
70g mletih mandljev
70g Easis sladila za peko
2 žlici bolj fino nasekljanih praženih lešnikov
sol

PRIPRAVA:
1. Zmešamo moko, kakav, sol, mlete mandlje in pražene lešnike.
2. Dodamo na kocke narezano maslo in ga s prsti zmešamo z mešanico moke.
3. Nadrobimo po pekaču, obnloženem s papirjem za peko. Pečemo na 170 st. C, 15 min in ohladimo.

SESTAVINE za čokoladni moelleux brez sladkorja:
165g masla
240 g Balance temne čokolade za peko
5 jajc
130g Easis sladila za peko
20g kakava v prahu
100g moke

PRIPRAVA:
1. Stopimo čokolado in maslo.
2. Z ročnim mešalnikom stepemo jajca. Med stepanjem žlico po žlico sipamo sladilo za peko in stepemo v zračno kremo.
3. Po tretjinah v jajčno mešanico vmešamo stopljeno čokoladno mešanico.
4. Presejemo in zmešamo moko in kakav in ju rahlo vmešamo v mokro mešanico.
5. Vlijemo v modelčke za mafine (zmes ne bo veliko naraska, kot pri mafinih), posujemo s crumblom in pečemo 12 min na 170 st. C.
6. Za tekočo sredico postrežemo takoj ali pa pustimo, da se kolački ohladijo in dobijo bogato čokoladno sredico.