ČIČERIKINE KROGLICE Z MALINAMI

Čičerikine kroglice z malinami za še lepše pomladne dni! Vreme v teh marčevskih dneh je res prečudovito. Sonce, prebujanje pomladi in daljši dnevi. Kljub temu, da si želimo preživeti čimveč časa na soncu, so večeri še vedno odlični za peko sladic in preizkušanje novih receptov. Čičerikine kroglice z malinami ti bodo zagotovo všeč! Odličen in izviren recept je pripravila @martinelybaek

Čičerikine kroglice z malinami

Čičerika je stročnica  bogata s hranilnimi vrednostmi. Ima velik energetski potencial in se pogosto pojavlja v veganski in vegetarianski kuhinji, kot nadomestek mesa. V suhih zrnih čičerike je kar 25 % beljakovin z visoko biološko vrednostjo. Čičerika pa je tudi odličen vir rudnin (kalcij, železo, magnezij, kalij in fosfor). Vsebuje tudi veliko mangana, cinka in folne kisline. Čičerika je po sestavi iz ogljikovih hidratov 50-60%,  večinoma škroba in 5% maščob. Pogosto je sestavina v diabetični prehrani, saj vsebuje fitilinsko kislino, ki upočasnjuje sproščanje glukoze v krvi in preprečuje nenadno nihanje krvnega sladkorja. Vpliva tudi na presnovo ogljikovih hidratov.

Pred uporabo je čičeriko potrebno celo noč namakati. Vodo v kateri je bila namočena je potrebno zavreči, saj se v tem času sprostijo toksične snovi. Čas kuhanja čičerike je vsaj pol ure ali več. Čičerika se namreč ne razkuha.

Čičerikine kroglice z malinami SESTAVINE:
-240 g kuhane čičerike
-90 g Easis arašidovega masla
-60 g Easis preliva karamela
-30 g rastlinskega mleka
-60 g Easis fino mletih ovsenih kosimičev
-10g liofiliziranih malin
-150 g temne čokolade brez dodanega sladkorja

PRIPRAVA:
1. V sekljalnik dajte 240 g čičerike, 60 g karamelnega preliva, 90 g arašidovega masla, in 30 g rastlinskega mleka. Vse skupaj dobro zmešajte v gladko maso.

2. Dodajte 60 g fino mletih ovsenih kosmičev in vmešajte v čičerikino maso. Testo naj bo kompaktno in lepljivo.

3. V testo vmešajte še 10 g liofiliziranih malin. Postavite ga v hladilnik. Nekaj ur, da postane čvrsto, nato pa oblikujte kroglice.

4. Stopite čokolado. Vsako kroglico potopite v stopljeno čokolado, odložite na pekač obložen s papirjem za peko in posujte z liofiliziranimi malinami. Pustite, da se čokolada strdi.

Lepe pomladne dni vsem in prijetno sladkanje.