Velikonočni jajčki

Velika noč in velikonočni jajčki. Ni lepšega občutka, kot čas ki ga preživimo z najdražjimi med prazniki. Pripravljanje tradicionalnih velikonočnih jedi, peka peciva in več časa za počitek!

Odločila sem se, da vas razveselim s sladkim velikonočnim receptom brez sladkorja. Recept sem si sposodila od blogerke @martinelybaek.

Velikonočni jajčki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekaj zanimivosti o Veliki noči:

Praznik velike noči izvira iz judovstva in tudi iz starih poganskih navad, ko so praznovali prihod pomladi. Ohranjenih je mnogo starodavnih simbolov.

  • Velika noč se vedno praznuje med 22.3. in 25.4.
  • Praznuje se prvo nedeljo po prvi pomladanski polni luni.
  • Že Egipčani, Perzijci, Grki in Rimljani so praznovali praznik plodnosti in si v ta namen izmenjavali jajca (bila so simbol življenja).
  • Prva čokoladna jajca so bila narejena v 19. stoletju v Evropi.
  • Čokoladni velikonočni zajčki so vsakoletna tradicija in se jih proizvede okrog 90 milijonov.
  • Leta 2011 so v Italiji naredili največje čokoladno jajce, ki je bilo veliko 10,39 m in je tehtalo 7200 kg
  • Plodnost pomladi predstavlja zajec (simbol plodnosti).
  • Simbol velike noči so tudi bele lilije.
  • Vse jedi, ki se jih tradicionalno je za veliko noč imajo simbolen pomen:
    • šunka - Kristusovo telo
    • hren - žeblji, s katerimi je bil Kristus pribit na križ,
    • pirhi - kaplje Kristusove krvi pa tudi vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje.
    • Jajce - zavetje in varnost.
    • potica - trnovo krono.
  • V starih časih je košaro z velikonočnimi dobrotami k žegnanju nesla najstarejša še neporočena hči.

Velikonočni jajčki bodo zagotovo navdušili vse ljubitelje oreškov in peanut butter cupsov.

SESTAVINE:
-150 g Easis marcipana
-75 g Temna čokolada brez dodanega sladkorja
-Easis arašidovo maslo
-16 praženih lešnikov

PRIPRAVA:
1. V pečici prepraži lešnike, da se zlato obarvajo, okoli 12 min in jih ohladi.
2. 150 g marcipana razdeli na 8 enakih delov. Vsak košček posebej oblikuj v jajček.
3. V jajček naredi majhno luknjico in ga s prsti oblikuj v votel jajček.
4. Napolni ga z arašidovim maslom. Na koncu dodaj pražen lešnik in jajček zapri.
5. Stopi čokolado in vanjo potopi marcipanove jajčke. Položi jih na papir za peko in pusti, da se čokolada strdi.

Pripravi velikonočne jajčke in uživaj v sladkanju!