Kvinojina pita s korenjem in bučkami

Kvinojina pita s korenjem in bučkami je odlična izbira za poletni piknik ob reki ali na morju. Poletje je čas, ko so naši obroki lažji in bolj sveži, pripravljeni z več zelenjave. Pri ideji za nov recept mi je tokrat priskočila na pomoč @fridge.babe in njena kvinojina pita s korenjem in bučkami.

.Kvinojina pita s korenjem in bučko

Kvinoja je vsako leto bolj priljubljeno živilo, ki pa je tudi zelo zdravo. Velja za eno izmed bolj zdravih in hranljivih živil na svetu, ki znižuje krvni sladkor, holesterol in krvni tlak. Je zelo nasitna, kar se pogosto izkoristi v namene hujšanja. Deluje antioksidativno, saj nevtralizira proste radikale, upočasni staranje in se bori proti nešteto boleznim. Primerna je tudi za vse, ki ne uživajo glutena, saj ga ne vsebuje. Lajša glavobole in spodbuja oksidacijo telesa. V primerjavi z večino rastlin je kvinoja bogata z beljakovinami in vsebuje vse bistvene aminokisline. Je pogosto uporabljena v vegetarijanski ali veganski prehrani.

Domnevajo tudi, da deluje protivnetno, protivirusno in antikancerogeno.

Pretiran vnos kvinoje ni priporočljiv, saj lahko v velikih odmerkih povzroči težave zaradi visoke vsebnosti beljakovin in ogljikovih hidratov. Pri vseh snoveh v prehrani se je nekako smiselno držati zmernega vnosa. Če kvinojo primerjamo z rižem ali testeninami, vsebuje veliko več vitaminov, mineralov in vlaknin.

Kvinoja vsebuje vitamin B (tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 in folat) in tudi vitamin E.

Ena skodelica vsebuje več kot 10 odstotkov priporočene dnevne količine vitaminov B1, B2, B6, tudi vitamina B3 in vitamin E.

Kvinojina pita s korenjem in bučkami sestavine:
Podlaga:
-200g kvinojine moke
-1 jajce
-1/2 žličke soli
-50 ml vode (po potrebi dodaj)

Fila:
-3 jajca
-180g bučke
-180g korenja
-sol, poper, muškatni orešček, česen v prahu

Priprava:
1. Kvinojini moki dodamo jajce, sol in vodo.
2. Dobro premešamo in s prsti razporedimo po dnu okroglega pekača za pite.
3. Na tanke rezine narežemo bučko in olupljeno korenje.
4. Pripravimo zmes jajc in začimb (sol, poper, muškatni orešček in česen).
5. Položimo plast korenja po dnu, premažemo z jajčno zmesjo, položimo plast bučk, premažemo z jajcem in dodamo plast korenčka in bučk.

Pa dober tek!