Pletenica s sirom in rdečim pestom

Za vse ljubitelje prave potice sem pripravila svojo različico. Slana pletenica s sirom in rdečim pestom. Pri pripravi testa za pletenico se sama ravnam kar po klasičnem receptu za potico, le da ga ne sladkam.

Pletenica s sirom in rdečim pestom

Sestavine za pripravo testa za potico:
-500g moke
-20g kvasa
-2,5dl mleka
-0,5 žličke soli
-1 limona
-1 jajce
-1 rumenjak
-70g masla

Pletenica s sirom in rdečim pestom - nadev:

-Easis rdeči pesto s čilijem
-BIO origano in rožmarin Filippone iz Sicilije
-sir provolone brez laktoze
-2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja

Pesto pripraviš po navodilih proizvajalca, premažeš po testu in nadevaš s sirom. Vse skupaj zaviješ, kot potico. Po želji lahko prerežeš po sredini in prepleteš.

Postopek za pripravo testa:
1. V skodelico nadrobim kvas, dodam tri žlice mlačnega mleka, žličko moke in premešam. Pustim, da vzhaja.
2. V kozico dam mleko in počakam, da se ohladi, nato vanj s strgalnikom nastrgam lupino polovice limone, umešam še jajce in rumenjak.
3. Vzamem skledo, vanjo presejem moko in po robu dodam sol. V sredini moke naredim jamico, vanjo vlijem vzhajan kvas, ter mleko in jajce. Grobo testo zamesim in mu med mešanjem prilijem stopljeno maslo.
4. Testo mesim do gladke strukture, tako da se ne prijema rok in posode. Testo kasneje pokrijem in pustim počivat na toplem tako dolgo, da se prostornina testa podvoji (prbl. 1 uro). Po tem ga dobro pregnetem in oblikujem v kroglo, pokrijem in pustim vzhajati.
5. Ko testo vzhaja, ga razvaljam in oblikujem v pletenico,  vmes dodam nadev iz pesta, rožmarina, olja in sira. Ko je pletenica pripravljena jo dam v naprej ogreto pečico na 180 °C in pečem 50 minut.

Pri oblikovanju in nadevih pa seveda lahko zelo eksperimentiraš in uporabiš svoje ideje. Prijetno peko in kulinarično doživetje ti želim!

Dober tek!