Lava cake

čokoladni kolaček na crnem krozniku posut s sladkorjem v prahu in z omako iz gozdnih sadezev

SESTAVINE

200g temne čokolade Chocolates from Heaven
130 g masla
3 jajca
30g moke
50g sladkorja ali Easis eritritola za verzijo z manj sladkorja
1 vaniljev sladkor
ščepec soli
kakav v prahu

PRELIV

6 žličk sladkorja ali Easis eritritola
3-4 pesti zamrznjenih gozdnih sadežev
sladkor ali Easis eritritol v prahu

 

PRIPRAVA

  1. Modelčke za tortice premažemo z maslom in potresemo s kakavom v prahu. Postavimo v hladilnik in začnemo s pripravo tortic.
  2. Čokolado drobno nasekljamo. Maslo narežemo na kocke in nad paro stopimo skupaj s čokolado. Odstranimo s toplote in pustimo, da se ohladi.
  3. Jajca stepemo s sladkorjem oz. eritritolom, vaniljevim sladkorjem in soljo. Mešanici dodamo moko in ponovno premešamo. Dodamo čokolado in premešamo, da se sestavine povežejo.
  4. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Maso vlijemo v modelčke, približno 1 cm do roba. Ko se masa malce dvigne, vzamemo modelčke iz pečice (čas je odvisen od moči vaše pečice in velikosti modela, v mojem primeru je trajalo 15 minut) in pustimo, da se malce ohladi.
  5. Med tem pripravimo preliv iz gozdnih sadežev: zamrznjene gozdne sadeže v kozici segrevamo toliko časa, da se zmehčajo in dodamo sladkor oz. eritritol. Nato precedimo čez cedilo, da dobimo gladko zmes.
  6. Lava cake obrnemo in vzamemo iz modela. Potresemo jih s sladkorjem ali eritritolom v prahu ter postrežemo s pirejem iz gozdnih sadežev. Po želji okrasimo s stepeno smetano, vaniljevim sladoledom ali svežimi jagodami.

 

Recept je pripravila: Healthy Yummy Katy