Sestavine (2 porciji):
- 3 dl rdeče leče
- 2 dl vode
- 1 strok česna
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 2 žlici EASIS paradižnikovega kečapa
- 150 g zelenjave, npr. rdeča paprika, gobe in čebula
- 50 g naribanega veganskega sira ali mozzarele
- 2 žlici olivnega olja
- 1 čajna žlička posušenega origana
- sveža bazilika ali rukola
Priprava:
- Lečo namakamo v vodi vsaj 2 uri, še bolje pa čez noč. Odlijemo z vodo in damo namočeno (nekuhano) lečo v mešalnik. Dodamo 2 skodelici vode, česnen, pecilni praškek in sol ter zmešamo.
- V pečici segrejemo pekač ali litoželezno ponev obloženo s papirjem za peko ali premazano z oljem. Vročo posodo vzamemo iz pečice, nanjo nalijemo zmes iz leče. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 250C približno 10 minut, da se robovi zlato obarvajo.
- Testo vzamemo iz pečice in premažemo s kečapom ter razporedimo zelenjavo in sir. Pokapljamo z olivnim oljem in potresemo z origanom.
- Pizzo damo nazaj v pečico in jo pečemo še približno 10 minut, dokler ni zpečena.
- Vzamemo iz pečice in posujemo z lističi bazilike ali z rukolo.