Pehtranova pletenica

Pehtranova potica pletenica brez sladkorja

Slovenska klasika s pehtranomn - v našem primeru s twistom in brez sladkorja! ;)

Sestavne za testo:

  • 500 g moke
  • 20 g kvasa
  • 60 g Easis sladila za peko
  • 2,5 dl mleka
  • 0,5 žličke soli
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 60 g masla
  • 3 žlice ruma
  • limonina lupinica

Sestavine za nadev:

  • 300 g pasirane skute
  • 100 g BIO sladiloa Eritritol
  • 14 g posušenega ali svežega pehtrana
  • 2 beljaka
  • 40 g stopljenega masla
  • limonina lupinica

Priprava

1. V skodelico nadrobimo kvas, dodamo tri žlice mlačnega mleka in žličko moke, premešamo in pustimo, da vzhaja.

2. Stepemo jajce, rumenjak ter dodamo rum. Primešamo mleko.

3. V skledo presejemo moko in posolimo, primešamo Easis sladilo za peko. V sredini naredimo jamico, v katero vlijemo vzhajan kvas ter mešanico mleka in jajc. Zamesimo grobo testo, nato pa med mešanjem postopoma prilijemo še stopljeno maslo.

4. Testo mesimo toliko časa, da postane gladko in voljno ter se ne oprijema rok in posode. Pokrijemo in pustimo počivati na toplem tako dolgo, da se prostornina testa podvoji (približno eno uro).

5. Pripravimo nadev: zmešamo pasirano skuto, stepene beljake, stopljeno maslo in eritritol.

6. Ko je testo vzhajalo, ga razvaljamo po pomokani delovni površini.

7. Po testu enakomerno razporedimo nadev, čez posujemo pehtran in zavijemo. Zavitek prerežemo po sredini in prepletemo v pletenico

8. Pekač dobro namastimo in vanj prestavimo pletenico. Prepikamo z vilicami ali s palčko in pustimo vzhajati 15-20 minut na sobni temperaturi

9. Pred peko premažemo s stepenim jajcem. Pečemo jo okoli 30-40 minut pri 170 °C oz.  dokler ni zlato obarvana. Odstranimo in pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Dober tek!