Si za pečena jajca s špinačo?

Ena izmed najpogostejših sestavin v naši kuhinji so zagotova jajca. Si za pečena jajca s špinačo? Priprava jajc je preprosta in hitra. Poznamo različne kombinacije in tehnike priprave. Poleti nam pogosto pašejo hitri in lahki obroki, zato ti bo ta recept zagotovo všeč.

Si za pečena jajca s špinačo?

Si za pečena jajca s špinačo?

Zakaj je špinača tako zdrava?

Vsebnost špinače je res pestra, saj vsebuje več deset različnih flavonoidov. Bogata pa je tudi s karotenoidi. Ti delujejo protivnetno. Najpogostejši vzrok nastanka rakavih obolenj so vnetja, zato pogosto uživanje špinače, zmanjšuje možnost nastanka oziroma zavira nastanek kožnega raka in raka želodca.

Špinača je bogat vir antioksidantov

Vnos antioksidantov v našo prehrano je zelo pomemben, saj ti preprečujejo oksidativni stres. Špinača vsebuje vitamin C, E, beta-karoten, ter minerala mangan in cink. Flavonoidi in karotenoidi prav tako ščitijo pred oksidativnim stresom. Špinača pomaga pri preprečevanju bolezni ožilja (ateroskleroza in zvišan krvni pritisk).

Špinača za zdrave kosti in oči

Špinača je bogata z vitaminom K, ki pomembno vpliva na zdravje kosti, saj preprečuje pretirano razgradnjo kostnih celic. Vsebuje pa tudi kalcij in magnezij, ki sta pomembna minerala za izgradnjo kosti. Karotenoidi v špinači (lutein in aeaksantin) so pomembni antioksidanti za delovanje oči. Z uživanjem špinače povečamo njuno koncentracijo v telesu, kar posledično pomaga pri ohranjanju zdravih oči.

Sestavine pečenih jajc s špinačo

-50 g špinače (sveže ali zmrznjene)
-25 g klasičnega jogurta
-1 jajce
-30 g šunke po vašem okusu
-1 veliko žlico Easis ketchupa brez dodanih sladkorjev
-ščepec soli in poper po okusu

Postopek priprave

  1. Špinačo operi, popari, odcedi vodo in jo položi na dno posodice (primerne za toplotno segrevanje v pečici). Nanjo dodaj jogurt.
  2. Začini s poprom in soljo.
  3. Jajce ubij na vrhu jogurta.
  4. Pečico segrej na 200 stopinj in jajca s špinačo peči 10-15min.
  5. Vmes med peko dodaj na vrh jajc še šunko in opazuj, da se ta popeče do hrustljavosti.
  6. Poleg dodaj še Easis ketchup in obrok je pripravljen.
    *Nasvet za peko. Čas peke bo krajši, če skodelico pred dodajanjem sestavin segreješ.

Za več zanimivih receptov klikni tu