Si za poletne proteinske lučke?

Si za poletne proteinske lučke? Poleti skoraj vsi malo bolj pazljivo izbiramo hrano in pogosto nam tudi zaradi visokih temperatur ne paše jesti pretirano kalorične hrane. Si za poletne proteinske lučke? Zakaj pa ne. Brez slabe vesti si privošči poletne proteinske lučke in uživaj v vročih dneh!

Si za poletne proteinske lučke?
Poletne proteinske lučke?

Kaj moraš vedeti o proteinih?

Beljakovine (proteine) uvrščamo med makrohranila. Telesu predstavljajo vir energije in jih je s hrano potrebno zaužiti v večjih količinah. Niso le vir energije, ampak tudi vir dušika in aminokislin, iz katerih si telo gradi lastne beljakovine. V telesu imajo beljakovine mnoge življensko pomembne funkcije (so encimi, nujni za rast in razvoj, so ključni gradniki celičnih struktur, sodelujejo pri izgradnji in delovanju miščic, sodelujejo pri imunskem odzivu, vključujejo se tudi v popravljalne mehanizme in v prenos snovi po organizmu).

Beljakovine in normalno delovanje telesa

Če želimo, da naše telo normalno deluje, je pomemben ustrezen vnos kakovostnih beljakovin. Za lažjo predstavo naj bi bil vnos beljakovin med 10 do 15% dnevnega energijskega vnosa. Odrasel človek naj bi zavžil 0,8 g beljakovin na kilogram telesne teže (otroci, športniki, nosečnice, doječe matere in starostniki pa nekoliko več). Aminokisline so gradniki beljakovin. Beljakovine najdemo tudi v živalskih in rastlinskih vrstah. Kakovostne beljakovine živalskega izvora so ključne za zdrav razvoj organizma, pri tem moramo le paziti, da ne zaužijemo preveč (nasičenih) maščob. Primeri dobrih virov živalskih beljakovin so: mleko, jajca, pusto meso in tudi ostali mlečni izdelki. Prav tako so tudi živila rastlinskega izvora odličen vir beljakovin, vendar pa je njihova sestava aminokislin manj optimalna. Pomembna je prava kombinacija različnih virov beljakovin (stročnice: fižol, soja, leča in žita: koruza, rž...) Najbolj pomembna je raznolika prehrana, ki vsebuje dovoljšno količino skupnih beljakovin.

Sestavine:

-3 merice Easis fit shakea
-2 veliki žlici skyra
-1 žlička Easis proteinskega namaza bela čokolada
-2 žlički Easis preliva iz jagod

Preliv:
-1/2 Balance bele čokolade brez dodanega sladkorja
-Easis granole s čokolado in kokosom

Priprava:

Zmešaj fit shake, proteinski namaz in skyr. Marmoriraj s prelivom iz jagod in nadevaj modelčke. Ko vzameš iz zmrzovalnika, prelij s stopljeno belo čokolado in posuj z granolo. Preveri simpatičen video poletnih proteinskih lučk na našem instagram profilu @brez.sladkorja.si

Umetnina je pripravljena. Uživaj v poletnem sladkanju!